ESTA για Σκοπούς Διέλευσης

Δημοσίευσε: Jan 20, 2020, Επεξεργασμένο: Jan 22, 2020 | Ετικέτες: Απαιτήσεις ESTA, ESTA για τη διέλευση

Εισαγωγή

Η διέλευση (transit) μέσω των ΗΠΑ μπορεί να είναι επωφελής για ταξιδιώτες που ψάχνουν για βολικότερες ή φθηνότερες αεροπορικές κρατήσεις για τον τελικό προορισμό τους. Όσοι ταξιδιώτες έχουν έγκυρο διαβατήριο μιας από τις χώρες που συμμετέχουν στο Visa Waiver Πρόγραμμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για Ταξίδια) για σκοπούς διέλευσης. Εάν μια αίτηση ESTA για διέλευση (transit) απορριφθεί ή ο ταξιδιώτης κριθεί μη επιλέξιμος να κάνει αίτηση ESTA, υπάρχει η εναλλακτική αίτησης για απόκτηση βίζας διέλευσης (C-1 transit visa).

Μια εγκεκριμένη αίτηση ΕSTA έχει ισχύ για μια περίοδο 2 ετών ή έως ότου λήξει το διαβατήριο που δηλώθηκε στην αίτηση, όποιο έρθει πρώτο. Η εγκεκριμένη αίτηση ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές εισόδους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η παραμονή στις ΗΠΑ ανά επίσκεψη δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις 90 ημέρες. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες διέλευσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγκεκριμένη αίτηση ESTA και για να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς.

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ESTA για σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να αναφέρουν στη φόρμα αίτησης ότι οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν μόνο σημείο διέλευσης και οτι ο τελικός προορισμός τους είναι εκτός ΗΠΑ.

Τι ισχύει εάν είμαι σε διέλευση προς Καναδά, Μεξικό ή γειτονικά νησιά;

Θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο χρόνος που ένας transit ταξιδιώτης πρόκειται να περάσει σε Καναδά, Μεξικό, και νησιά γειτονικά των ΗΠΑ, εντάσσεται στο όριο των 90 ημερών ανά επίσκεψη, ανεξαρτήτως του είδους μεταφοράς, δλδ. ξηρά, θάλασσα ή αέρα. Επομένως, μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επανείσοδο στις ΗΠΑ, αρκεί ο συνολικός χρόνος παραμονής / επίσκεψη σε ΗΠΑ και τις προαναφερθείσες γειτονικές χώρες να μη ξεπερνάει τις 90 ημέρες.

Στα γειτονικά νησιά περιλαμβάνονται πολλά νησιά που αποτελούν έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, και Ολλανδίας, ή βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής, όπως: Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία, Τζαμάικα, Μαρτινίκα, Σεντ Πιέρ και Μικελόν, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Υπήνεμες Νήσοι, Ανγκουίλα, Αντίγκουα, Γουαδελούπη, Νέβις, Άγιος Χριστόφορος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Προσήνεμες Νήσοι, Ντομίνικα, Γρενάδα, Αγία Λουκία, και Άγιος Βικέντιος.

Άλλες ESTA Απαιτήσεις

Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να αποκτήσουν ESTA για σκοπούς διέλευσης θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τις ESTA απαιτήσεις και τις λεπτομέρειες σχετικά με το Visa Waiver Πρόγραμμα πριν υποβάλλουν αίτηση.

Αρνήσεις και Μη Επιλεξιμότητα

Σε περίπτωση ESTA άρνησης, δεν είναι δυνατή η άσκηση έφεσης. Οι αιτούντες που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις ΗΠΑ ως σημείο διέλευσης και η ESTA αίτησή τους δεν έγινε δεκτή ή κρίθηκαν μη επιλέξιμοι για ESTA, μπορούν να κάνουν αίτηση για βίζα διέλευσης (C-1 transit visa).

Περιορισμοί

Επέκταση χρόνου διαμονής ή αλλαγή κατάστασης – δε μπορείς να επεκτείνεις τη διάρκεια ESTA ή να κάνεις αίτηση για χορήγηση βίζα όσο βρίσκεσαι εντός των ΗΠΑ. Οι όποιες αιτήσεις για χορήγηση βίζας ή ESTA θα πρέπει να υποβληθούν εκτός των ΗΠΑ. Οι αιτούντες κινδυνεύουν οι αιτήσεις τους για χορήγηση βίζα ή ESTA να απορρίπτονται δια βίου, εάν δε φύγουν από τις ΗΠΑ εντός 90 ημερών από την ημερομηνία εισόδου τους στις ΗΠΑ, όπως ορίζεται στους Όρους ESTA.

Σκοπός ταξιδιού – Το ESTA δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο ταξιδιώτης σκοπεύει να σπουδάσει σε ακαδημαϊκό ίδρυμα παρακολουθώντας αναγνωρισμένο κύκλο σπουδών με credits ή να δουλέψει έναντι αμοιβής με την πηγή εσόδων να προέρχεται από τις ΗΠΑ ή να δουλέψει ως ανταποκριτής ή συνεργάτης στα ΜΜΕ, όπως πχ. ραδιόφωνο, εφημερίδες, τηλεόραση, ταινίες, εκπομπές, κτλ. Το ESTA δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιουδήποτε είδους πληρωτέα δράση ή επίδειξη ή παρουσίαση μπροστά σε κοινό που έχει πληρώσει για να παρακολουθήσει. Τέλος, το ESTA δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσον / εργαλείο για την απόκτηση δικαιώματος προσωρινής ή μόνιμης διαμονής, πέραν των 90 ημερών όπως αυτές ορίζονται βάσει του Visa Waiver Προγράμματος.

Προσβασιμότητα

Μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA δεν εγγυάται είσοδο στις ΗΠΑ για σκοπούς διέλευσης (transit). Οι Τελωνειακές & Συνοριακές Αρχές (CBP) έχουν τη νόμιμη δυνατότητα να απαγορέψουν / αρνηθούν την είσοδο στις ΗΠΑ ακόμα και σε κάτοχο εγκεκριμένης αίτησης ESTA, όπου κι όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Η άρνηση εισόδου στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους, όπως πχ. αδυναμία ή απόκριψη δήλωσης εισαγόμενων προϊόντων ή εμπορευμάτων, παροχή παραπλανητικών / ψευδών πληροφοριών και στοιχείων στις Αρχές, ψευδή στοιχεία κατά τη συμπλήρωση αίτησης ESTA ή οποιοσδήποτε άλλος λόγος που οι Αρχές κρίνουν οτι μπορεί να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια ή τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που σου αρνηθεί η είσοδος στα σύνορα των ΗΠΑ, δεν έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις έφεση.

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στις ΗΠΑ

Προγραμματισμένη Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη – Εάν έχεις προγραμματίσει ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ, μπορεί να σου ζητηθεί στα σύνορα να παράσχεις απόδειξη της εν λόγω ιατρικής περίθαλψης. Είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου αποδεικτικά έγγραφα σε περίπτωση που ερωτηθείς περί τούτου από τις Συνοριακές και Τελωνειακές Αρχές κατά την είσοδό σου στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα αποδεικτικά που θα ήταν καλό να έχεις μαζί σου είναι ιατρική γνωμάτευση μεταφρασμένη στα Αγγλικά, όπου θα επεξηγείται γιατί η νοσηλεία σου θα ήταν καλό να γίνει στις ΗΠΑ. Άλλα αποδεικτικά μπορούν να είναι μια επίσημη ιατρική επιστολή από ιατρό με έδρα τις ΗΠΑ, όπου θα περιλαμβάνονται λεπτομέρειες της ιατρικής περίθαλψης, τα κόστη και η διάρκεια της νοσηλείας, συμπ. της πρόγνωσης και χρόνου διάρκειας αποκατάστασης μετά τη θεραπεία, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν οτι τα κόστη αυτά μπορούν να καλυφθούν από δικά σου μέσα, όπως πχ. φορολογική δήλωση, καταθέσεις στην τράπεζα, κι άλλες μορφές αποδεικτικών εγγράφων εισοδήματος και περιουσίας που να αποδεικνύουν οτι είναι εφικτή η κάλυψη της προγραμματισμένης ιατρικής περίθαλψης που πρόκειται να λάβεις στις ΗΠΑ.

Έκτακτη Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη – Όποια τυχόν έκτακτα περιστατικά υγείας μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στις ΗΠΑ, θα αντιμετωπιστούν από τοπικό ιατρικό προσωπικό. Τα έξοδα για έκτακτα και πληρωτέα περιστατικά περίθαλψης είτε θα καλυφθούν από την ταξιδιωτική σου ασφάλιση ή θα πρέπει να πληρωθούν από σένα οποιαδήποτε στιγμή πριν ή μετά την περίθαλψη που θα λάβεις.

Εν Κατακλείδι

Μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ταξιδιώτες και για σκοπούς διέλευσης (transit). Οι κάτοχοι εγκεκριμένης αίτησης ESTA σε ισχύ μπορούν επίσης, εάν το επιθυμούν, να παραμείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ για προβλεπόμενους τουριστικούς ή επαγγελματικούς / επιχειρηματικούς σκοπούς. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν οτι η κάθε μέρα που ενδέχεται να περάσουν κατά την επίσκεψή τους σε Καναδά, Μεξικό, ή γειτονικά νησιά, προσμετράται στο όριο διαμονής των 90 ημερών που προβλέπει η επίσκεψη στις ΗΠΑ με εγκεκριμένη αίτηση ESTA. Επομένως, συνιστούμε στους ταξιδιώτες να οργανώσουν προσεκτικά τις διακοπές / παραμονή τους στις ΗΠΑ και τις προαναφερθείσες γειτονικές χώρες ώστε να μη ξεπεράσουν το συνολικό όριο των 90 ημερών ανά ταξίδι / επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA