Τι γίνεται στην περίπτωση που το άτομο έχει αλλάξει όνομα ή έχει μόλις παντρευτεί και επιθυμεί να κάνει αίτηση για ESTA;

Δημοσίευσε: Jan 29, 2021, Επεξεργασμένο: May 05, 2021 | Ετικέτες: Επιλεξιμότητα ESTA, Διαβατήριο ESTA, Διαβατήριο μετά την ημερομηνία

Τα νιόπαντρα ζευγάρια που σκοπεύουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ μέσω ESTA, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αλλαγή στο επώνυμό τους ή στην οικογενειακή τους κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση ESTA, ειδικά αν το ένα άτομο από το ζευγάρι έχει αλλάξει επώνυμο και το νέο διαβατήριο δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Αυτό το άρθρο παρέχει σημαντικές και πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς γίνεται η online αίτηση ESTA με μεταχρονολογημένο διαβατήριο (post-dated passport) και θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν να κάνουν κοινά λάθη κατά τη συμπλήρωση της αίτησής τους.

Τι είναι ένα μεταχρονολογημένο διαβατήριο (post-dated passport);

Εάν κάποιος σκοπεύει να παντρευτεί και σχεδιάζει να κάνει ταξίδι στο εξωτερικό ως μήνα του μέλιτος αμέσως μετά τη γαμήλια τελετή, μπορεί να αιτηθεί έκδοση μεταχρονολογημένου διαβατηρίου (post-dated passport) όπου θα αναγράφεται το μελλοντικό επίθετο, πριν τη διεξαγωγή της γαμήλιας τελετής. Μπορείς να ταξιδέψεις με το υπάρχον διαβατήριο που έχει το παλιό (προ του γάμου) επίθετο, ώστοσο θα πρέπει να έχεις μαζί σου και το πιστοποιητικό γάμου μεταφρασμένο. Να τονιστεί πως θα πρέπει να ελέγξεις εάν το υπάρχον διαβατήριο όπου αναγράφεται το πατρικό σου επίθετο θα γίνει αποδεκτό ως έγκυρο από τις τελωνειακές / συνοριακές αρχές της χώρας προορισμού.

Πώς μπορώ να αποκτήσω ένα μεταχρονολογημένο διαβατήριο (post-dated passport);

Το σημαντικότερο σημείο όταν κάνεις αίτηση για μεταχρονολογημένο διαβατήριο είναι να έχεις υπολογίσει στα πλάνα σου ότι ενδέχεται να πάρει αρκετό καιρό. Ιδανικά, καλό θα ήταν να κάνεις αίτηση τουλάχιστον 3 μήνες πριν τον γάμο σου ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες στην επεξεργασία του αιτήματος, όπως πχ. εάν η αίτησή σου συμπίπτει με περίοδο υψηλής ζήτησης. Εάν αφήσεις το θέμα για την τελευταία στιγμή, τότε η καλύτερη επιλογή σου είναι να ταξιδέψεις με το υπάρχον διαβατήριο και να αλλάξεις τα έγγραφά σου, όσον αφορά το νέο επίθετο και τη νέα οικογενειακή κατάστασή σου, μόλις επιστρέψεις από το ταξίδι.

Τέλος, εάν ξεμένεις από χρόνο και έχεις ήδη κάνει αίτημα για έκδοση νέου διαβατηρίου, τότε μια καλή επιλογή θα ήταν να πληρώσεις έξτρα χρήματα για Fast Track εξυπηρέτηση, εάν μια τέτοια υπηρεσία είναι διαθέσιμη στη χώρα σου. Με αυτήν την υπηρεσία, ενδέχεται να λάβεις το νέο διαβατήριο εντός μιας εβδομάδας ή και λιγότερο.

Άλλο παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Αναλόγως της προσωπικής σου κατάστασης, υπάρχουν κάποιες επιπλέον παράμετροι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απόφασή σου να αιτηθείς για έκδοση μεταχρονολογημένου διαβατηρίου (post-dated passport).

  • Άλλα ταξιδιωτικά πλάνα -Επειδή θα πρέπει να παραδόσεις το τρέχον διαβατήριό σου στις αρμόδιες αρχές όταν υποβάλεις αίτηση για την έκδοση νέου, κι επειδή το μεταχρονολογημένο διαβατήριό σου δεν θα είναι έγκυρο παρά μόνο μετά την τέλεση του γάμου, δε θα μπορείς στο μεταξύ να ταξιδέψεις στο εξωτερικό.
  • Στην περίπτωση που ακυρωθεί ο γάμος - Εάν ο γάμος ακυρωθεί για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να επιστρέψεις το μεταχρονολογημένο διαβατήριο στην αρμόδια Διεύθυνση Διαβατηρίων και να ξανακάνεις αίτηση για την έκδοση νέου όπου θα αναγράφεται και πάλι το πατρικό σου επίθετο.
  • Διπλή υπηκοότητα - Εάν κατέχεις μη-Ελληνικά διαβατήριο λόγω διπλής υπηκοότητας, το επίθετό σου και στα δυο διαβατήρια θα πρέπει να είναι το ίδιο. Εάν δεν είναι, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξεις το επίθετο στο μη-Ελληνικά διαβατήριο και μετά να κάνεις αίτημα για έκδοση μεταχρονολογημένου Ελληνικά διαβατηρίου.
  • Στην περίπτωση που παντρευτείς στο εξωτερικό - Δε μπορείς να αιτηθείς έκδοση μεταχρονολογημένου διαβατηρίου εάν σκοπεύεις να παντρευτείς στο εξωτερικό, επειδή χρειάζεσαι διαβατήριο όπου θα αναγράφεται το πατρικό σου όνομα κατά την αναχώρηση και επιστροφή σου από το ταξίδι.

Μπορώ να κάνω αίτηση για ESTA με μεταχρονολογημένο διαβατήριο (post-dated passport);

Οι Ελληνικά πολίτες που έχουν κάνει αίτηση για έκδοση μεταχρονολογημένου διαβατηρίου, δε μπορούν να κάνουν αίτηση για ESTA έως ότου το διαβατήριό τους γίνει έγκυρο, δηλαδή μόλις επισημοποιηθεί ο γάμος και περαστεί στο σχετικό μητρώο. Εάν δεν έχεις αρκετό χρόνο μεταξύ της γαμήλιας τελετής και άφιξης στο αεροδρόμιο, σε συμβουλεύουμε να ζητήσεις από συγγενή ή φίλο να κάνει αίτηση για ESTA εκ μέρους σου.

Εάν ένας πολίτης άλλης χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα, VWP (Visa Waiver Program), έχει αποκτήσει άδεια να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, αλλά κατόπιν αλλάζει το επίθετό του/της, πχ. λόγω διαζυγίου ή γάμου, τότε θα πρέπει να ξανακάνει αίτηση για ESTA πριν ταξιδέψει. Οι αιτούντες θα πρέπει να κάνουν αίτηση τουλάχιστον 72 ώρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού τους.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαβατήριο με το προηγούμενο επίθετό μου;

Εάν κατέχεις διαβατήριο με το προηγούμενο επίθετό σου, αλλά μετά την έκδοσή του άλλαξες το επίθετό σου λόγω γάμου ή διαζυγίου, έχεις το δικαίωμα να υποβάλεις αίτηση χρησιμοποιώντας το διαβατήριο όπου αναγράφεται το προηγούμενο επίθετό σου, αρκεί βεβαίως να είναι ακόμα έγκυρο (το διαβατήριο). Στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία σου, όπως ακριβώς αναγράφονται στο διαβατήριό σου. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν έχεις άλλα ονόματα, θα πρέπει να συμπληρώσεις στο σχετικό πεδίο το νέο σου ονοματεπώνυμο. Μπορείς να ταξιδέψεις με διαβατήριο όπου αναγράφεται το προηγούμενο επίθετό σου, ωστόσο θα πρέπει να φέρεις μαζί σου και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα, όπως πχ. το πιστοποιητικό γάμου ή διαζυγίου ώστε να μπορείς να αποδείξεις στις αρμόδιες αρχές τη σύνδεση μεταξύ του ονοματεπώνυμου που αναγράφεται στο διαβατήριό σου και του νέου σου ονοματεπώνυμου.

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA