Πώς μπορεί μια χώρα να συμμετέχει στο Visa Waiver Πρόγραμμα;

Δημοσίευσε: Apr 23, 2020, Επεξεργασμένο: Apr 23, 2020 | Ετικέτες: Ασφάλεια συνόρων, Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα

Εισαγωγή

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, γνωστό και ως Visa Waiver Πρόγραμμα ή VW, προσφέρει σε υπηκόους συγκεκριμένων χωρών τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειαστεί να εκδώσουν βίζα (visa-free travel). Εκτιμάται πως πάνω από 20 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως ταξιδεύουν στις ΗΠΑ με αυτό το πρόγραμμα, από 39 συνεργαζόμενες χώρες παγκοσμίως. Το  VWP χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων ώστε να εντοπίζονται και να μπλοκάρονται εγκαίρως και αποτελεσματικά προσπάθειες εισόδου στις ΗΠΑ δυνητικά ανεπιθύμητων και επικίνδυνων ατόμων. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν αναλυτική αξιολόγηση των VWP ταξιδιωτών, πριν καν αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ, σε διάφορα σημεία κατά το ταξίδι, αλλά και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ. Κατόπιν της πρόσφατης προσθήκης της Πολωνίας στο VWP πρόγραμμα, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας μιας χώρας ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Ποια είναι τα οικονομικά πλεονεκτήματα μιας χώρας από τη συμμετοχή της στο VWP;

Δε μπορούν όλες οι χώρες να γίνουν δεκτές στο Visa Waiver Πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτές που μπορούν να κριθούν επιλέξιμες, μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά. Να σημειωθεί πως μια δυνατή και υγιής οικονομία είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Το 2014, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν πάνω από 20 εκατομμύρια VWP ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν περίπου $84 δισεκατομμύρια σε αγορές καταναλωτικών προϊόντων, βάσει στατιστικών στοιχείων του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου. Ακόμα, εκτιμάται πως οι VWP ταξιδιώτες δαπανούν περίπου $231 εκατομμύρια / ημέρα, στηρίζοντας σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα VWP ενθαρρύνει την ταξιδιωτική και τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των ΗΠΑ και των συνεργαζόμενων χωρών και έχει σαφώς θετική οικονομική επιρροή σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Η Νότια Κορέα αποτελεί καλό παράδειγμα. Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα VWP άρχισε το 2008. Οι ταξιδιωτικές ροές μεταξύ Νότιας Κορέας και ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά. Πριν την ένταξη της Νότιας Κορέας στο πρόγραμμα VWP, υπήρχαν κατά μέσον όρο τρεις πτήσεις ανά εβδομάδα μεταξύ Σεούλ και Ντάλλας. Όμως, από το 2013, ο αριθμός των εβδομαδιαίων πτήσεων αυξήθηκε στις 14. Υπολογίζεται πως οι Νοτιοκορεάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, δαπάνησαν περίπου $8.6 δισεκατομμύρια το 2016.

Ποιες είναι οι VWP απαιτήσεις για άτομα και κράτη;

Για όσα άτομα επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα μέσω του VMP προγράμματος, ισχύουν οι εξής απαιτήσεις:

Θα πρέπει να είναι υπήκοοι ενός από τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Δημοκρατία της Μάλτας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊβάν, τη Χιλή, την Τσεχική Δημοκρατία, το Σαν Μαρίνο, Φινλανδία

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος, θα πρέπει να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για Ταξίδια) πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο / πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ. Απαιτείται νέα αίτηση ESTA εάν λήξει το διαβατήριο με το οποίο είχε γίνει η αίτηση ή στην περίπτωση που αλλάξει η χώρα υπηκοότητας, το όνομα ή το φύλο.

Το διαβατήριο θα πρέπει να είναι έγκυρο για τουλάχιστον ακόμα έξι μήνες από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης από τις ΗΠΑ. Απαιτείται επίσης ηλεκτρονικό διαβατήριο (e-passport) για το VWP, το οποίο είναι ένας ασφαλέστερος τύπος διαβατηρίου με ενσωματωμένο τσιπ. Εδώ, μπορείς να βρεις τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και νέα σχετικά με τα ηλεκτρονικά διαβατήρια (e-passports).

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί μια χώρα να συμμετάσχει στο VWP πρόγραμμα;

Για να μπορέσει μια χώρα να γίνει μέλος ή να ενταχθεί στο VWP πρόγραμμα, θα πρέπει τηρεί τα εξής:

  • Θα πρέπει να έχει χαμηλό ποσοστό απορρίψεων αιτήσεων για μη μεταναστευτική βίζα σε ετήσια βάση, συγκεκριμένα κάτω από 3% τα τελευταία δύο οικονομικά έτη
  • Θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να είναι έτοιμος και ικανός να δεχτεί επαναπατρισμό των υπηκόων της από τις ΗΠΑ εντός τριών εβδομάδων από το σχετικό αίτημα του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS)
  • Θα πρέπει να συμφωνήσει στο διαμοιρασμό πληροφοριών με τις ΗΠΑ σχετικά με χαμένα ή κλαπέντα διαβατήρια
  • Θα πρέπει να υπογράψει επίσημο μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για το διαμοιρασμό πληροφοριών σχετικά με θέματα τρομοκρατίας και άλλους τύπους οργανωμένης ή σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας
  • Θα πρέπει να εκδίδει ηλεκτρονικά διαβατήρια (e-passports) με βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης
  • Θα πρέπει να υποβάλλει στην υπηρεσία DHS αναφορές αξιολόγησης σχετικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος VWP, όπως θέματα κρατικής ασφάλειας και μετανάστευσης, αστυνομικούς ελέγχους, κλπ.
  • Θα πρέπει να υποβάλλει σε ανεξάρτητη αρχή πληροφοριών αναφορές αξιολόγησης, πληροφοριών, και στατιστικών αναλύσεων, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων από το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Πώς ελέγχονται οι ταξιδιώτες από VWP χώρες;

Μέσω του VWP εφαρμόζονται προηγμένες μορφές αξιολόγησης, ελέγχου και ασφαλείας σε πολλαπλά επίπεδα, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως και να μπλοκάρεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε τρομοκράτες, εγκληματίες, και διαφόρων άλλων ειδών εγκληματίες, καταζητούμενους, και άλλα δυνητικά ανεπιθύμητα και/ή επικίνδυνα άτομα.

Εφαρμόζονται αυστηρές αξιολογήσεις εθνικής ασφάλειας πριν μια χώρα καταφέρει να ενταχθεί στο VWP πρόγραμμα. Να τονιστεί οτι οι VWP ταξιδιώτες ελέγχονται διεξοδικά ένας-ένας πριν αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ, αλλά και σε Αμερικανικά αεροδρόμια / λιμάνια που λειτουργούν ως πύλες εισόδου στη χώρα, καθώς και σε περίπτωση που επιβιβαστούν σε πτήσεις εντός των ΗΠΑ.

Ο ενδελεχής έλεγχος των ταξιδιωτών είναι σημαντικός ώστε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας εντός των ΗΠΑ, ενώ αποτελεί και σημαντικό εργαλείο πρόληψης κατά ενδεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών. Σημαντικό ρόλο στους ελέγχους παίζουν και τα στοιχεία που συλλέγονται κατά τη συμπλήρωση ESTA αιτήσεων. Εξουσιοδοτημένα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, DHS (Department for Homeland Security), ελέγχουν σχολαστικά τα ESTA δεδομένα σε καθημερινή βάση και συνεργάζονται στενά με την Υπηρεσία Τελωνείων και Συνόρων, CBS (Customs and Border Service), αλλά και με άλλες αρχές και οργανισμούς, ώστε να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα στοιχεία που εισάγονται στις ESTA βάσεις δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς το ESTA εντοπίζει κινδύνους ασφαλείας, εδώ: Πώς αναγνωρίζονται τα ρίσκα ασφαλείας από το ESTA;

Ποιες είναι οι διακρατικές συμφωνίες διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών του προγράμματος;

Οι χώρες που συμμετέχουν στο VWP πρόγραμμα είναι υποχρεωμένες να υπογράψουν και να τηρούν τα μνημόνια συνεργασίας σε θέματα διαμοιρασμού πληροφοριών με τις ΗΠΑ σχετικά με εγκληματίες, γνωστούς και εν δυνάμει, καθώς και τρομοκράτες. Οι απαιτήσεις του VWP προγράμματος ενισχύουν σημαντικά τον έλεγχο των ατόμων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, καθώς και τη συνολικότερη εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Να σημειωθεί πως ήδη χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα VWP έχουν μοιραστεί με τις ΗΠΑ ευαίσθητα δεδομένα περισσοτέρων από 6.000 γνωστών και εν δυνάμει τρομοκρατών. Επομένως, τα μνημόνια συνεργασίας σε θέματα διαμοιρασμού πληροφοριών, όπως αυτά ορίζονται στο πρόγραμμα VWP, φαίνεται πως επιδρούν σημαντικά και θετικά στην επίτευξη της εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αυτή η ροή ευαίσθητων πληροφοριών έχει ενδυναμώσει και εντατικοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και των χωρών που συμμετέχουν στο  VWP. Μάλιστα, εκτιμάται πως τα κράτη-μέλη του  VWP έχουν παράσχει πάνω από τα δυο τρίτα των στοιχειών / πληροφοριών που έχουν καταχωρηθεί στην προηγμένη βάση δεδομένων της INTERPOL (Stolen and Lost travel Database), η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά κατά τους ελέγχους ESTA που διεξάγονται από DHS.

Αυτές οι πληροφορίες ενισχύουν σημαντικά την ικανότητα του DHS να εντοπίζει, να αναγνωρίζει, και να διακόπτει τη μετακίνηση όλων όσων μπορεί να αποτελέσουν δυνητικό κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Όσες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στο VWP θα πρέπει να τηρούν πλήρως όλα τα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, καθώς και σειρά άλλων υποχρεώσεων.

Ποιες ήταν οι πρόσφατες βελτιώσεις στο Visa Waiver Πρόγραμμα;

Νέες απαιτήσεις αναθεωρούνται και αναβαθμίζονται συνεχώς. Η ιστοσελίδα του ESTA αναβαθμίστηκε σημαντικά τον Νοέμβριο του 2019. Λανσαρίστηκε νέα διεπιφάνεια χρήστη μαζί με νέες λειτουργίες, όπως πχ. η δυνατότητα αποθήκευσης εφαρμογών για ολοκλήρωσή τους αργότερα. Μια νέα σειρά σημαντικών ενισχύσεων και βελτιώσεων εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Ομπάμα τον Αύγουστο του 2015. Ορισμένες από τις νέες αλλαγές ήταν ο βελτιωμένος έλεγχος ταξιδιωτών, καλύτερος διαμοιρασμός πληροφοριών, και άλλα σημαντικά μέτρα ασφαλείας, τα οποία αποτελούν σημαντικά εργαλεία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας για όλες τις VWP χώρες, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA