Πώς θα χρησιμοποιηθούν από την υπηρεσία CBP οι πληροφορίες της ESTA αίτησής μου σχετικά με τα social media;

Δημοσίευσε: Sep 21, 2020, Επεξεργασμένο: Sep 21, 2020 | Ετικέτες: Έντυπο ESTA, Απόρρητο δεδομένων ESTA

Εισαγωγή

Υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις στην αίτηση ESTA που είναι προαιρετικές. Μια απ’ αυτές τις ερωτήσεις σχετίζεται με τους λογαριασμούς στα social media που διατηρεί ο αιτών / η αιτούσα. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση παρέχει στην Αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, γνωστή και ως CBP (Customs and Border Protection), ένα επιπλέον σημείο αναφοράς κατά τη διαδικασία διασταύρωσης / εξακρίβωσης από τη CBP των στοιχείων που υπέβαλλε ο αιτών / η αιτούσα.

Γιατί μου ζητείται να παρέχω πληροφορίες σχετικά με τους social media λογαριασμούς μου;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση παρέχει στη CBP τη δυνατότητα να ταυτοποιήσει / εντοπίσει ταξιδιώτες που ενδέχεται να αποτελέσουν δυνητική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ενδέχεται οι social media λογαριασμοί σου να σαρωθούν για τυχόν μηνύματα ή άλλου είδους διαδικτυακές δραστηριότητες που μπορεί να δείξουν τη συμπάθεια / υποστήριξή σου σε διαφόρων ειδών σκοπούς, ομάδες ή πιστεύω. Επίσης, η CBP μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες των social media λογαριασμών σου για να εξακριβώσει την ταυτότητά σου, την εργασιακή κατάστασή σου, το ιστορικό ταξιδιών, υπηκοότητες, τόπους κατοικίας, κλπ. Μόλις συλλεχθούν, αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν από τη CBP ως μέρος της διαδικασίας επεξεργασίας και αξιολόγησης της αίτησης ESTA, ιδίως εάν η αίτησή σου αξιολογηθεί χειροκίνητα. Η παρακάτω λίστα παρέχει παραδείγματα των τύπων πληροφοριών που ενδέχεται να αποκτηθούν από τους social media λογαριασμούς: όνομα, επίθετο, τοποθεσίες που επισκέφτηκες, στοιχεία εργασίας, χώρα κατοικίας, διεύθυνση, πολιτικά πιστεύω, θρησκευτικά πιστεύω, όνοματα γονέων κι άλλων οικογενειακών μελών, ποινικό μητρώο, χώρες υπηκοότητας, social media συνδέσεις και φιλίες, αντιδράσεις σε δημοσιεύσεις / αναρτήσεις στα social media, όπως “Μου αρέσει”, “Δε μου αρέσει”, κτλ.

Υπάρχει περίπτωση οι social media πληροφορίες μου να επηρεάσουν την έκβαση της ESTA αίτησής μου;

Υπάρχει ενδεχόμενο οι social media πληροφορίες να επηρέασουν την έκβαση μιας αίτησης ESTA. Να υπενθυμίσουμε ότι οι social media πληροφορίες βοηθούν τα στελέχη της CBP να αξιολογήσουν την αίτηση και να έχουν ένα καλό σημείο αναφοράς στη στήριξη της απόφασής τους σχετικά με την έγκριση ή απόρριψη μιας αίτησης ESTA. Εάν ο social media λογαριασμός σου αναδείξει προσωπικά στοιχεία σου τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά που υπέβαλες στην ESTA αίτησή σου, τότε είναι πιθανό αυτό να επηρεάσει αρνητικά την απόφαση των στελεχών της CBP, στην περίπτωση που γίνει χειροκίνητη επεξεργασία και αξιολόγηση της ESTA αίτησής σου.

Τι είδους πληροφορίες θα μπορεί να δει η CBP στους social media λογαριασμούς μου;

Οι πληροφορίες που θα μπορεί να δει η CBP θα εξαρτηθούν από τις ρυθμίσεις απορρήτου που έχεις ορίσει για τον καθένα από τους social media λογαριασμούς σου που έχεις προσθέσει στην αίτηση που έκανες. Εάν οι ρυθμίσεις απορρήτου που έχεις ορίσει δεν επιτρέπουν τη δημόσια προβολή τους, τότε τα στελέχη της CBP δε θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των social media λογαριασμών σου, εκτός κι αν τα στελέχη της υπηρεσίας αιτηθούν επισήμως την αποδέσμευση των προσωπικών στοιχείων από την εταιρεία ή τα υπεύθυνα στελέχη που παρέχουν αυτούς τους social media λογαριασμούς μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα τους.

Πώς γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων και πληροφοριών μου στο ESTA;

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συμπληρώνονται σε μια αίτηση ESTA, συμπ. των πληροφορίων που υπάρχουν στους δηλωμένους social media λογαριασμούς, θα επεξεργαστούν βάσει της Πολιτικής Απορρήτου του ESTA (ESTA Data Privacy Policy). Η διαχείριση και επεξεργασία των προσωπικών σου στοιχείων / πληροφοριών περιγράφεται αναλυτικά στις ενότητες SORN (System of Records Notice) και PIA (Privacy Impact Assessment) της αίτησης ESTA. Εάν δε συμφωνείς με τη συγκεκριμένη πολιτική απορρήτου, μπορείς να μη συμπληρώσεις τις προαιρετικές πληροφορίες στην αίτηση ESTA, όπως πχ. πληροφορίες σχετικά με τους social media λογαριασμούς σου. Ωστόσο, ούτως ή άλλως θα πρέπει να απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που βρίσκονται στα υποχρεωτικά πεδία της αίτησης ESTA, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δε θα μπορέσεις να ταξιδέψεις στις ΗΠΑ μέσω του προγράμματος απαλλαγής από βίζα, γνωστού και ως VWP (Visa Waiver Program). Για να γίνει αξιολόγηση και ενδεχομένως έγκριση της αίτησης, απαιτείται να συμπληρώσεις όλα τα υποχρεωτικά πεδία που θα βρεις στην αίτηση ESTA.

Εν Κατακλείδι

Παρόλο που είναι προαιρετική η συμπλήρωση πληροφοριών σχετικά με τους social media λογαριασμούς, οι αιτούντες καλό θα ήταν να το κάνουν καθώς έτσι θα διευκολυνθεί και θα επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου και εισόδου τους στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες σχετικά με τους social media λογαριασμούς θα διευκολύνουν το έργο των στελεχών της CBP στο να εντοπίσουν ή να αποκλείσουν δυνητικούς κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, ανά κάθε αιτούντα αίτησης ESTA. Η επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων όλων των αιτούντων αίτησης ESTA γίνεται βάσει των πολιτικών απορρήτου δεδομένων της CBP (CBP data privacy policies). Για αυτόν τον λόγο, καλό θα ήταν οι αιτούντες να διαβάσουν προσεκτικά τους Όρους & Προϋποθέσεις ώστε να γνωρίζουν επακριβώς τι ισχύει και πώς λειτουργεί η σχετική διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων τους, πριν αποφασίσουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους προσωπικούς τους social media λογαριασμούς.

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA