Πώς αναγνωρίζονται τα ρίσκα ασφαλείας από το ESTA;

Δημοσίευσε: Dec 30, 2019, Επεξεργασμένο: Dec 30, 2019 | Ετικέτες: Ασφάλεια Συνόρων, Απαιτήσεις ESTA, ESTA Επιλεξιμότητα

Εισαγωγή

Από το 2008, η ασφάλεια του VWP (Visa Waiver Προγράμματος) έχει ενισχυθεί σημαντικά με το λανσάρισμα του ESTA, το οποίο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις Τελωνειακές & Συνοριακές Αρχές των ΗΠΑ, γνωστές ως CBP (U.S Customs and Border Protection). Το ESTA προσφέρει σημαντική βοήθεια για τις Αρχές στο να διαπιστώνουν εάν ένας ταξιδιώτης αποτελεί ή μπορεί να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο ασφαλείας, πριν ο ταξιδιώτης μπει καν στο αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, το ESTA λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο ασφαλείας, το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά ασφαλείας, τα ‘τρωτά σημεία’ και τα δυνητικά ρίσκα που εμφανίζονται λόγω του ταξιδιού ξένων υπηκόων με προορισμό τις ΗΠΑ, χωρίς τη θεώρηση βίζας (βλ. visa-free travel). Μάλιστα, επιτρέπει στο προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (βλ. DHS, Department of Homeland Security) να εστιάσουν την προσοχή και τις δράσεις τους σε προφίλ ταξιδιωτών που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ, παράλληλα, αποφεύγεται η παρεμπόδιση των προνομίων που προέρχονται από τη μη χρήση βίζας.

Πώς ταξιδεύουν οι ταξιδιώτες της ESTA;

Χάρις στο πρόγραμμα, εκατομμύρια ταξιδιώτες κατάφεραν να λάβουν πολύ γρήγορα το ‘πράσινο φως’ για είσοδό τους στις ΗΠΑ. Εκτός αυτού, τα στοιχεία που συλλέγονται μέσα από τη συμπλήρωση των αιτήσεων ESTA, προσφέρουν στις CBP Αρχές σημαντικές πληροφορίες για να εστιάσουν σε δυνητικά επικίνδυνους ταξιδιώτες. Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν λάβει αρνητική απάντηση καθώς κρίθηκε οτι τα προφίλ ταξιδιωτών αυτών των μη εγκεκριμένων αιτήσεων ESTA έδειχναν δυνητικά επικίνδυνους τρομοκράτες, βάσει της ειδικής εγκυκλίου που κυκλοφόρησε από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Έτσι, τα ύποπτα αυτά άτομα δεν είχαν καν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) βρίσκεται σε συναγερμό κυρίως όσον αφορά τις επιστροφές επικίνδυνων μαχητών του ISIS, του ISIL, κι άλλων επικίνδυνων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία και ενδέχεται να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ. Έχει διαπιστωθεί οτι εκατοντάδες ξένοι μαχητές ταξίδεψαν προς τη Συρία από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Ευρωπαίοι πολίτες που κατέχουν διαβατήρια χωρών που συμμετέχουν στο Visa Waiver πρόγραμμα. Οι Αρχές φοβούνται οτι αρκετοί επικίνδυνοι τρομοκράτες μπορεί να σκεφτούν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ.

Ποιες είναι οι πρόσφατες βελτιώσεις ασφαλείας του ESTA;

Γι’ αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε από το DHS να ενισχυθεί σημαντικά η ασφάλεια του VWP, αλλά και του ESTA στο σύνολό του. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συνεχιστεί η ταξιδιωτική διευκόλυνση εκατομμυρίων ταξιδιωτών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ κάθε χρόνο, ενώ, παράλληλα, οι Αρχές να μπορούν να εντοπίζουν, να παρακολουθούν, κι εν τέλει να σταματούν την είσοδο στο έδαφος των ΗΠΑ τρομοκρατών-μαχητών που θα αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ. Πλεόν, ζητείται από τους αιτούντες ESTA να παρέχουν τις εξής επιπρόσθετες πληροφορίες:

 • Όνομα γονέων
 • Άλλα ονόματα, ψευδώνυμα, υπηκοότητες άλλων χωρών
 • Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, email, σημεία επαφής με σκοπό την επικοινωνία)
 • Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησης (κατά περίπτωση)
 • Τόπο Γέννησης
 • Στοιχεία Εργασίας (κατά περίπτωση)

Ακόμα και με την απαίτηση συμπλήρωσης αυτών των επιπρόσθετων στοιχείων, η αίτηση ESTA παραμένει μια σαφώς ευκολότερη και γρηγορότερη επιλογή συγκρητικά με την αίτηση για απόκτηση ηλεκτρονικής βίζας. Να σημειωθεί πως για την απόκτηση βίζας τύπου Β (B1 / B2 visa), απαιτούνται βιομετρικά και αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία, καθώς και συνέντευξη από εξιδεικευμένο προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας. Παρά τα αυξημένα επίπεδα ασφαλείας, ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ, συνεχίζει να αυξάνεται.

Ποιες βάσεις δεδομένων ή συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία αίτησης ESTA για την επιλεξιμότητα ή μη του κάθε αιτούντα;

Οι χώρες που συμμετέχουν στο Visa Waiver Πρόγραμμα (Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Υποχρέωση Θεώρησης Βίζας) πρέπει να ανταλάσσουν μυστικές πληροφορίες και να συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας. Η VWP κατάσταση μιας χώρας ελέγχεται κάθε δυο χρόνια, συμπ. του επιπέδου ασφαλείας και αντιτρομοκρατίας. Έτσι, όταν κάνεις online αίτηση ESTA, το σύστημα αυτόματα διεξάγει ενδελεχή έλεγχο των βιογραφικών στοιχείων που θα συμπληρώσεις διασταυρώνοντάς τα με διάφορες εξιδεικευμένες βάσεις δεδομένων, όπως πχ. τη TSDB (Terrorist Screening Database), καταχωρήσεις χαμένων ή κλαπέντων διαβατηρίων, τη SLTD (INTERPOL’S Stolen and Lost Travel Documents database), τυχόν προηγούμενες μη επιτυχημένες προσπάθειες αίτησης ESTA / Visa Waiver Προγράμματος, ανακλήσεις θεωρήσεων (βίζα), γενικότερες αρνήσεις εισόδου, καταχωρήσεις από Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως CDCP (Centers for Disease Control and Preventions) ώστε να ελεγχθεί εάν έχεις κάποια μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να αποτελέσει δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κτλ.

Ποια είναι τα τυπικά ρίσκα βάσει των οποίων καθορίζεται εάν κάποιος που κάνει αίτηση κρίνεται επιλέξιμος ή όχι;

Όταν κάνεις αίτηση ESTA, θα σου ζητηθεί να απαντήσεις ‘ναι’ ή ‘όχι’ (‘yes’ or ‘no’) σε 9 ερωτήσεις. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό εάν η αίτησή σου κριθεί επιλέξιμη ή όχι. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

 • Πάσχεις από κάποια σωματική ή ψυχική διαταραχή;
 • Πάσχεις από μεταδοτική ασθένεια;
 • Είσαι χρήστης ναρκωτικών ουσιών; Έχεις παραβιάσει τη νομοθεσία περί παράνομων ναρκωτικών ουσιών;
 • Έχεις συλληφθεί ποτέ για έγκλημα εναντίον άλλου προσώπου ή περιουσίας;
 • Έχεις εμπλακεί ποτέ σε τρομοκρατικές ενέργειες;
 • Έχεις εμπλακεί ποτέ σε απάτη για απόκτηση βίζας για τον εαυτό σου ή για λογαριασμό κάποιου άλλου;
 • Έχεις λάβει αρνητική απάντηση στο παρελθόν σχετικά με απόκτηση βίζας ή εισόδου στις ΗΠΑ;
 • Έχεις προσπαθήσει στο παρελθόν ή προσπαθείς τώρα να βρεις εργασία χωρίς την κατάλληλη βίζα; Έχεις μείνει για περισσότερο χρονικό διάστημα απ’ όσο όριζε ως επιτρεπτή άδεια παραμονής η βίζα που είχες;
 • Από την 1η Μαρτίου 2011, έχεις ταξιδέψει σε κάποια από τις χώρες που συγκαταλέγονται στη λίστα με τις επικίνδυνες χώρες, όπως πχ. Ιράν, Συρία, Σομαλία, και Υεμένη;

Εάν απαντήσεις ‘ναι’ σε κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις ερωτήσεις, τότε το πιθανότερο είναι η αίτησή σου να απορριφθεί.

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA