Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με Επιτρεπόμενες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο του Visa Waiver Προγράμματος (VWP)

Δημοσίευσε: May 25, 2020, Επεξεργασμένο: May 25, 2020 | Ετικέτες: Απαιτήσεις ESTA, ESTA για επιχειρηματικούς σκοπούς

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA για τη διεξαγωγή ή προσφορά εμπορικών ή βιομηχανικών δραστηριοτήτων ή υπηρεσιών;

Μπορείς να εισέλθεις στις ΗΠΑ μέσω ESTA για τη διεξαγωγή ή παροχή εμπορικών / βιομηχανικών δραστηριοτήτων / υπηρεσιών, αρκεί η αμοιβή γι’ αυτές τις εργασίες να μην προέρχεται από Αμερικανική πηγή, όπως πχ. εταιρεία ή εργοδότης με έδρα τις ΗΠΑ. Ορισμένες από τις εμπορικές / βιομηχανικές δραστηριότητες που επιτρέπονται περιλαμβάνουν την παρακολούθηση επαγγελματικών / επιχειρηματικών συναντήσεων / εκδηλώσεων, διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας άνευ πληρωμής, διαπραγμάτευση συμβολαίων / επιχειρηματικών συμφωνιών, αντιδικίες, ή συναντήσεις / συνέδρια με επιχειρηματικούς συνεργάτες.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA ως εκπρόσωπος ή πωλητής εξοπλισμού ή μηχανημάτων, με χώρα προέλευσης εκτός ΗΠΑ, για σκοπούς εγκατάστασης, συντήρησης, ή επισκευής, ή για την εκπαίδευση προσωπικού με έδρα τις ΗΠΑ σχετικά με μηχανήματα / εξοπλισμό ξένης προέλευσης;

Μπορείς, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτον, ο εξοπλισμός / μηχανήματα θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί εκτός ΗΠΑ. Δεύτερον, δε θα πρέπει να λάβεις αμοιβή από πηγή εντός ΗΠΑ. Τρίτον, η παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών θα πρέπει να αναγράφεται στο συμφωνητικό πώλησης μεταξύ του πωλητή και της Αμερικανικής εταιρείας, ενώ θα πρέπει να διαθέτεις και πιστοποιημένες εξιδεικευμένες γνώσεις επί του αντικειμένου για την ορθή παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Μπορώ να λάβω αμοιβή για εργασία εντός ΗΠΑ ως επαγγελματίας αθλητής που ταξιδεύει μέσω ESTA;

Δε μπορείς να λάβεις χρηματική αμοιβή από Αμερικανική πηγή, εάν τέτοιου είδους αμοιβές αποτελούν την κύρια πηγή του εισοδήματός σου. Ωστόσο, ως επαγγελματίας αθλητής μπορείς να εισέλθεις στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις / διαγωνισμούς με χρηματικά έπαθλα.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA ως επαγγελματίας αθλητής ξένης αθλητικής ομάδας με σκοπό να συμμετέχω σε αθλητικούς διαγωνισμούς / διοργανώσεις;

Συνήθως μπορείς, αρκεί τόσο εσύ όσο και η ομάδα σου να έχετε επαγγελματική έδρα εκτός ΗΠΑ. Επίσης, ό,τι χρηματική αμοιβή λάβεις ως επαγγελματίας αθλητής θα πρέπει να προέρχεται από πηγή εκτός ΗΠΑ. Τέλος, οι δραστηριότητες της ομάδας σου πρέπει να είναι διεθνούς εμβέλειας ή να διεξάγονται στο πλαίσιο διοργάνωσης / διαγωνισμού / εκδήλωσης ενός διεθνούς οργανισμού.

Τι γίνεται στην περίπτωση που είμαι ερασιτέχνης αθλητής; Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA και να λάβω μέρος σε αθλητικές δοκιμασίες ή προπονήσεις αξιολόγησης και επιλογής για λογαριασμό ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ;

Μπορείς, ωστόσο με ορισμένους περιορισμούς. Πρώτα, ο σκοπός και η διάρκεια της επίσκεψής σου θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για τη συμμετοχή στις δοκιμασίες, και όχι για να μείνεις και να εργαστείς στις ΗΠΑ. Επίσης, δε μπορείς να λάβεις χρηματική αποζημίωση από ομάδα με έδρα τις ΗΠΑ, παρά μόνο αποκλειστικά για έξοδα που σχετίζονται με την κάλυψη των άμεσων αναγκών σου για όσο διάστημα διαρκούν τα δοκιμαστικά (πχ. κάλυψη του κόστους του εισιτηρίου με επιστροφή, έξοδα διαμονής και διατροφής, κτλ.).

Ως επαγγελματίας διασκεδαστής, μπορώ να ασκώ δραστηριότητες σχετικές με το επάγγελμά μου, για όσο καιρό βρίσκομαι στις ΗΠΑ μέσω ESTA;

Μπορείς, αρκεί οι χρηματικές απολαβές σου να προέρχονται από πηγή εκτός ΗΠΑ. Η μόνη χρηματική αποζημίωση που μπορείς να λάβεις από πηγή εντός ΗΠΑ περιορίζεται στην κάλυψη των άμεσων εξόδων σου, όπως πχ. έξοδα διαμονής και διατροφής, ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τυχόν χρηματικά βραβεία λάβεις για τις παραστάσεις σου. Τέλος, είναι δυνατή η άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων διασκέδασης ως επαγγελματίας διασκεδαστής, εάν αυτές οι δραστηριότητες διεξάγονται υπό την αιγίδα ενός πολιτιστικού προγράμματος ανταλλαγής.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA, εάν έχω προσληφθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου σε ιδιωτικό γιοτ;

Συνήθως αυτό δε θα πρέπει να είναι πρόβλημα και γενικά έχεις το δικαίωμα να σαλπάρεις σε νερά των ΗΠΑ, αρκεί βεβαίως να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Ανεξαρτήτως τι σημαίας είναι το γιοτ, το σκάφος θα πρέπει να έχει ξεκινήσει αρχικά από λιμάνι εκτός ΗΠΑ. Τέλος, τυχόν εργασίες ή καθήκοντα θα πρέπει να σχετίζονται αποκλειστικά με τις δραστηριότητες του σκάφους.

Μπορώ να προχωρήσω σε επένδυση στις ΗΠΑ εάν έχω εισέλθει μέσω ESTA;

Μόνο εάν οι δραστηριότητές σου δε χαρακτηριστούν ως παραγωγική εργασία (productive labor) ή δεν υπάρχει συμμετοχή και ενεργή διαχείριση επιχείρησης / εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ, μιας και τέτοιου είδους δραστηριότητες απαιτούν την έκδοση βίζας τύπου E-2. Μέσω ESTA, ορισμένες από τις δραστηριότητες που επιτρέπονται είναι οι εξής: παρακολούθηση επαγγελματικών / επιχειρηματικών συναντήσεων και σχετικών επαγγελματικών εκδηλώσεων, αμισθί διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, διαπραγματεύσεις συμβολαίων και επιχειρηματικών συμφωνιών, αντιδικίες, συναντήσεις με επιχειρηματικούς συνεργάτες.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA και να εργαστώ ως συμβασιούχος οδηγός, ιπποκόμος, γυμναστής ή jockey για λογαριασμό ξένου εργοδότη, εάν ήδη εργάζομαι για άλλον εργοδότη;

Όχι! Αυτού του είδους οι δραστηριότητες δεν επιτρέπονται για όσους έχουν έρθει στις ΗΠΑ μέσω ESTA.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA για να εργαστώ ή να ανοίξω νέο υποκατάστημα, συνεργατική ή θυγατρική ξένης εταιρείας στις ΗΠΑ;

Όχι, θα πρέπει να κάνεις αίτηση για βίζα τύπου L-1.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA για να παρακολουθήσω μια επιχειρηματική δραστηριότητα / λειτουργία;

Ναι, μπορείς αρκεί βεβαίως ο ρόλος σου να περιορίζεται αποκλειστικά στην παρατήρηση.

Μπορώ με ESTA να εκπαιδευτώ, γίνω εθελοντής, ή προσληφθώ σε Ειρηνευτικό Σώμα;

Όχι! Δε μπορείς να λάβεις μέρος σε καμιά από τις δραστηριότητες / λειτουργίες που σχετίζονται με το Ειρηνευτικό Σώμα εάν έχεις εισέλθει στις ΗΠΑ μέσω ESTA. Ωστόσο, μπορείς να αποκτήσεις το δικαίωμα εάν κάνεις αίτηση και αποκτήσεις βίζα τύπου Α ή Β. Βεβαίως, θα πρέπει να τηρείς τις απαιτήσεις όπως αυτές αναγράφονται στις ενότητες 9 και 10 (a)(4) του Peace Corps Act.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA και να λάβω μέρος στο πρόγραμμα του ΟΗΕ “United Nations Institute for Training and Research Ιnternship Program”;

Μπορείς, αρκεί βεβαίως να μην εργάζεσαι ήδη για κάποια ξένη κυβέρνηση. Εάν εργάζεσαι ήδη για κάποια ξένη κυβέρνηση και επιθυμείς να λάβεις μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΗΕ, θα πρέπει να κάνεις αίτηση για βίζα.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA για να εργαστώ σε εκθέσεις ή άλλες παρεμφερείς διεθνείς εκδηλώσεις / διοργανώσεις;

Μπορείς, αλλά μόνο εάν εργάζεσαι για ξένο εργοδότη και το εισόδημά σου, όπως και οι εργασιακές ευθύνες σου, πηγάζουν στο εξωτερικό και όχι στις ΗΠΑ.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA για να εργαστώ ως εθελοντής σε θρησκευτικό οργανισμό ή ΜΚΟ;

Αυτό εξαρτάται από τους σκοπούς των εθελοντικών δραστηριοτήτων σου. Για παράδειγμα η εθελοντική εργασία στο τομέα των κατασκευών, δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, μπορείς να συμμετέχεις σε συναντήσεις, να παρέχεις υπηρεσίες γενικής υποστήριξης, να έχεις χρέη ομιλητή σε συνέδρια ή θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Ως ξένο διευθυντικό στέλεχος σε Αμερικανική εταιρεία, μπορώ να χρησιμοποιήσω το ESTA για να εισέλθω στις ΗΠΑ, εάν λάβω χρηματική αμοιβή για να παραστώ σε Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Board of Directors Meeting) της εταιρείας?

Μπορείς να λάβεις μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες με ESTA.

Μπορώ να εισέλθω στις ΗΠΑ μέσω ESTA και να εργαστώ στις ΗΠΑ ως εργαζόμενος έκτακτης ανάγκης (πχ. πυροσβεστική, ασθενοφόρα, διασώσεις, κτλ.);

Όσοι επιθυμούν να εργαστούν σε τομείς άμεσης δράσης, δε μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους στις ΗΠΑ, εάν εισέλθουν στη χώρα μέσω ESTA. Αντιθέτως, θα πρέπει να βρουν και να περάσουν επιτυχώς άλλες διαδικασίες εισόδου στις ΗΠΑ, βάσει πάντα των σχετικών απαιτήσεων όπως αυτές ορίζονται από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, CBP (Customs and Border Protection).

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA