Ερωτήσεις επιλεξιμότητας διαβατηρίου και απαντήσεις στην αίτηση ESTA

Δημοσίευσε: Nov 19, 2020, Επεξεργασμένο: Nov 19, 2020 | Ετικέτες: Διαβατήριο ESTA, Απαιτήσεις ESTA, Επιλεξιμότητα ESTA

Εισαγωγή

Εάν είσαι υπήκοος χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα, γνωστό και ως VWP ή Visa Waiver Program, τότε δικαιούσαι να κάνεις online αίτηση για ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για Ταξίδια). Ανεξαρτήτως εάν πρόκειται να επισκεφθείς τις ΗΠΑ ή να τις χρησιμοποιήσεις ως σημείο διέλευσης (transit), ανεξαρτήτως εάν επισκεφθείς τις ΗΠΑ για τουριστικούς / ψυχαγωγικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, η online συμπλήρωση της ESTA αίτησης θα σου παρέχει το δικαίωμα να μη χρειστείς έκδοση βίζας, αρκεί η παραμονή σου στις ΗΠΑ να μη ξεπεράσει τις 90 ημέρες. Η συμπλήρωση της αίτησης ESTA δε διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα συμπληρώσεις να είναι σωστά και αληθή. Ειδάλλως, η διαδικασία επεξεργασίας και απόφασης της αίτησής σου ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο ή, ακόμα χειρότερα, να απορριφθεί. Ένας από τους συχνότερους λόγους καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης ή απόρριψης είναι η λάθος επιλογή χώρας για τις σχετικές ερωτήσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ “Χώρας Υπηκοότητας” (“Country of Citizenship”) και “Χώρας Έκδοσης Διαβατηρίου” (“Passport Issuing Country”);

Στη φόρμα της αίτησης ESTA, οι αιτούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν το όνομα της χώρας έκδοσης του διαβατηρίου τους. Η “Χώρα Έκδοσης Διαβατηρίου” (“Passport Issuing Country”) πρέπει να είναι πάντα η ίδια με τη “Χώρα Υπηκοότητας” (“Country of Citizenship”). Για παράδειγμα, ένας Βρετανός πολίτης έχει διαβατήριο που εκδόθηκε στο Βρετανικό Προξενείο στη Σιγκαπούρη. Ο πολίτης αυτός θα πρέπει να συμπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) ως “Χώρα Έκδοσης Διαβατηρίου”, αλλά και ως “Χώρα Υπηκοότητας”. Μπορεί το Βρετανικό Προξενείο να βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, ωστόσο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εκδόσει το διαβατήριο, όχι η Σιγκαπούρη.

Το αναπτυσσόμενο μενού τόσο στην περίπτωση της “Χώρας Υπηκοότητας” όσο και στην περίπτωση της “Χώρας Έκδοσης Διαβατηρίου” περιλαμβάνει λίστα με τις 39 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα, VWP (Visa Waiver Program). Εάν η χώρα σου δε συμμετέχει στο VWP, τότε δε δικαιούσαι να κάνεις αίτηση ESTA και θα χρειαστεί να αιτηθείς Αμερικανική Βίζα (ΗΠΑ) για να μπορέσεις να επισκεφθείς τις ΗΠΑ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχω διπλή υπηκοότητα χωρών που συμμετέχουν στο Visa Waiver πρόγραμμα;

Τα άτομα με διπλή υπηκοότητα που επιθυμούν να κάνουν αίτηση ESTA θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαβατήριο χώρας που συμμετέχει στο VWP, τόσο κατά την αναχώρηση από τη χώρα τους όσο και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ. Τα άτομα με διπλή υπηκοότητα χωρών που συμμετέχουν στο VWP, θα πρέπει να επιλέξουν ένα διαβατήριο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κατά την αναχώρηση και άφιξή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι δε θα δημιουργήσουν σύγχυση στις συνοριακές αρχές έχοντας πολλαπλές ταξιδιωτικές άδειες που σχετίζονται με περισσότερα από ένα διαβατήρια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχω διπλή υπηκοότητα και μία απ’ αυτές είναι Αμερικανική (ΗΠΑ);

Μόνο όσοι είναι υπήκοοι χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα, VWP, έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν ESTA. Στην περίπτωση που είσαι πολιτογραφημένος υπήκοος ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχεις υπηκοότητα κι άλλης χώρας που συμμετέχει στο VWP, τότε θα πρέπει να επιλέξεις την Αμερικανική υπηκοότητα και να χρησιμοποιήσεις το Αμερικανικό διαβατήριο όταν θα ταξιδέψεις στις ΗΠΑ. Αν και έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί Αμερικανοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα έχουν την τάση να χρησιμοποιούν διαβατήριο της άλλης χώρας τους όταν ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ, παρόλα αυτά οι αρχές των ΗΠΑ αναμένουν από τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν το Αμερικανικό διαβατήριό τους όταν ταξιδεύουν από άλλη χώρα προς τις ΗΠΑ, τόσο κατά την αναχώρηση όσο και κατά την άφιξη στις ΗΠΑ. Συμβουλεύουμε τους ταξιδιώτες να διαβάσουν προσεκτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την αίτηση ESTA με διπλές υπηκοότητες.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχω προσωρινό διαβατήριο έκτακτης ανάγκης (emergency passport);

Στην περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης και στην περίπτωση αδυναμίας αίτησης για έκδοση Αμερικανικού διαβατηρίου πριν το ταξίδι, κι έχοντας διαθέσιμο μόνο το διαβατήριο που έχει εκδοθεί από χώρα που συμμετέχει στο VWP, τότε και μόνο τότε μπορείς να κάνεις αίτηση ESTA για ταξίδι προς τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το διαβατήριο της άλλης χώρας. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι κατά την άφιξή σου στις ΗΠΑ, θα πρέπει να περιμένεις στην ουρά για μη-Αμερικανούς (non-U.S.) πολίτες, μιας και θα ταξιδεύεις με μη-Αμερικανικό διαβατήριο.

Εν Κατακλείδι

Για την αποφυγή πιθανών καθυστερήσεων ή απορριπτικών αποφάσεων σχετικά με την έκδοση ESTA, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείς πως όλα τα συμπληρωμένα στοιχεία της αίτησης είναι σωστά. Κατά τη διάρκεια της online συμπλήρωσης των στοιχείων σου στο έντυπο αίτησης ESTA, η browser συνεδρία θα παραμείνει ενεργή για περίπου 20 λεπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και σχετικά στοιχεία που απαιτούνται για τις απαντήσεις σε όλες τις ESTA ερωτήσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να αποθηκεύεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο συμπλήρωσης της αίτησής σου. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό κυρίως εάν κάνεις αίτηση εκ μέρους άλλου οικογενειακού μέλους ή φιλικού προσώπου και ενδέχεται να μην έχεις πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA