Είσοδος στις ΗΠΑ μέσω ξηράς

Δημοσίευσε: Feb 26, 2021, Επεξεργασμένο: Feb 26, 2021

Εισαγωγή

Οι  επιλέξιμοι για Visa Waver Πρόγραμμα (VWP) ταξιδιώτες επισκέπτονται τις ΗΠΑ με αεροπλάνο ή πλοίο ή μέσω ξηράς. Όσοι εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ξηράς, συνήθως το κάνουν από τα Καναδικά σύνορα ή, λιγότερο συχνά, από τα Μεξικανικά σύνορα. Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους όρους και προϋποθέσεις για αυτούς τους ταξιδιώτες όταν εισέρχονται ή εξέρχονται από τις ΗΠΑ μέσω ξηράς. Επίσης, θα αναφέρουμε κάποιες από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν όταν συνδυάζονται ταξίδια μέσω ξηράς με ταξίδια μέσω αέρα ή θάλασσας.

Τι γίνεται στην περίπτωση που περάσω τα Αμερικανο-Καναδικά σύνορα χωρίς ESTA;

Οι ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι διαβατηρίου από χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waver Program) και εισέρχονται στις ΗΠΑ από τα Καναδικά σύνορα, δε χρειάζονται ESTA. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο I-94W στα χερσαία σύνορα των δυο χωρών. Τα συνοριακά σημεία διέλευσης με αυτοκίνητο / λεωφορείο, πλοίο ή τρένο από Καναδά προς ΗΠΑ μπορείς να τα δεις εδώ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που έχω ESTA και εισέρχομαι μέσω ξηράς στις ΗΠΑ από τον Καναδά;

Οι ταξιδιώτες με ESTA θα μπορέσουν να εισέλθουν ταχύτερα και ευκολότερα στις ΗΠΑ, καθώς δε θα χρειαστεί να συμπληρώσουν το έντυπο I-94W στα χερσαία σύνορα των δυο χωρών. Να σημειωθεί πως η online συμπλήρωση αίτησης ESTA θα πάρει ελάχιστα λεπτά και θα ολοκληρωθεί σαφώς γρηγορότερα και ευκολότερα από τη συμπλήρωση του εντύπου, αν και ενδέχεται να χρειαστούν τουλάχιστον 72 ώρες έως την τελική απόφαση έγκρισης / απόρριψης. Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό είναι όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ ερχόμενοι από τον Καναδά με αυτοκίνητο, να κάνουν νωρίτερα την αίτηση.

Τι είναι το έντυπο I-94;

Υπάρχουν δυο τύποι I-94 εντύπων και η χρήση τους είναι για την επεξεργασία των αφίξεων μη-Αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ μέσω ξηράς. Ο ένας τύπος του εντύπου αφορά τους ταξιδιώτες που είναι πολίτες χωρών που συμμετέχουν στο  VWP. Το έντυπο λέγεται “Form I-94W Nonimmigrant Visa Waiver Arrival/Departure Record”. Ο άλλος τύπος του εντύπου είναι για πολίτες χωρών που δε συμμετέχουν στο VWP και δεν είναι Αμερικανοί πολίτες. Το έντυπο λέγεται “Form I-94 Arrival/Departure Record”.

Όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω αέρα ή θάλασσας, δε θα χρειαστεί να συμπληρώσουν κανένα από τα I-94 έντυπα. Αντιθέτως, θα χρειαστούν μόνο ESTA ή Αμερικανική βίζα (ΗΠΑ).

Τι πληροφορίες / στοιχεία πρέπει να συμπληρωθούν στο έντυπο I-94W;

Το έντυπο I-94W ζητάει τις ίδιες πληροφορίες και έχει τις ίδιες ερωτήσεις με την αίτηση ESTA. Επομένως, είναι σαφώς προτιμότερο για όσους ταξιδιώτες είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (Visa Waiver Program) να συμπληρώσουν online αίτηση για ESTA πριν ταξιδέψουν για τις ΗΠΑ, παρά να χρειαστεί να συμπληρώσουν χειρόγραφα το έντυπο I-94W στα σύνορα.

Τι γίνεται εάν αναχωρήσω από τις ΗΠΑ μέσω ξηράς;

Όσοι ταξιδιώτες επιθυμούν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ μέσω ξηράς, θα πρέπει να επιστρέψουν απόκομμα το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος του έντυπου I-94W που λέγεται ‘Departure Record’. Το ‘Departure Record’, δηλαδή το ‘Αρχείο Αναχώρησης’ θα πρέπει να προσκομιστεί πριν την ημερομηνία λήξης της άδειας παραμονής, όπως αυτήν αναγράφεται στο I-94W. Το Departure Record περιλαμβάνει το Λιμάνι, την Ημερομηνία, την Μεταφορική Εταιρεία, καθώς και τον Αριθμό Πτήσης / Όνομα Πλοίου με το οποίο θα αναχωρήσει ο ταξιδιώτης. Αυτό το απόκομμα θα πρέπει να προσκομιστεί στις συνοριακές αρχές των ΗΠΑ πριν την είσοδο του ταξιδιώτη στα Καναδικά σύνορα.

Τι γίνεται εάν αναχωρήσω από τις ΗΠΑ μέσω αέρα ή ξηράς;

Εάν σκοπεύεις να αναχωρήσεις από τις ΗΠΑ μέσω αέρα ή θάλασσας, έχοντας εισέλθει μέσω ξηράς, θα πρέπει και πάλι να κρατήσεις το απόκομμα Departure Record, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μη σου ζητηθεί να το προσκομίσεις, καθώς όλες οι εμπορικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες διατηρούν ψηφιακό αρχείο αναχωρήσεων, οπότε θα φαίνεται στο σύστημα η αναχώρησή σου, το οποίο το μοιράζονται με την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, CBP (Customs and Border Protection).

Τι γίνεται εάν ξεχάσω να επιστρέψω το έντυπο I-94W;

Εάν ξεχάσεις να επιστρέψεις το έντυπο I-94W, τότε θα πρέπει να το αποστείλεις στον πάροχο που συνεργάζεται με τη CBP στην επεξεργασία των δεδομένων αφίξεων και αναχωρήσεων, μαζί με αποδεικτικά ότι αναχώρησες από τις ΗΠΑ πριν να λήξει η άδεια παραμονής σου στις ΗΠΑ. Μην αποστείλεις το έντυπο I-94W στην Πρεσβεία / στο Προξενείο της χώρας σου. Μπορείς να βρεις τη διεύθυνση του παρόχου σε αυτό το link: https://help.cbp.gov/s/article/Article-752?language=en_US. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα λάβεις επιβεβαίωση ενημέρωσης του αρχείου σου. Στην επόμενη αίτηση ESTA που θα κάνεις, εάν το αίτημά σου απορριφθεί φαινομενικά χωρίς λόγο, ενδέχεται αυτό να έχει συμβεί λόγω της προηγούμενης παρατεταμένης σου παραμονής. Αυτό το θέμα μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια συνέντευξης για έκδοση βίζα, όπου στέλεχος της Πρεσβείας ή του Προξενείου μπορεί να σε ενημερώσει συγκεκριμένα για τυχόν προηγούμενες απορρίψεις σε αιτήσεις για ESTA ή βίζα που είχες κάνει.

Τι είδους αποδεικτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω ώστε να αποδείξω ότι δεν έμεινα για χρονική περίοδο μεγαλύτερη απ’ αυτήν που αναγράφεται στο έντυπο I-94W που είχα συμπληρώσει;

Οι ταξιδιώτες πρέπει να προσκομίζουν ευανάγνωστες φωτοτυπίες των ακολούθων τύπων αποδεικτικών, μιας και τα αυθεντικά αποδεικτικά δε θα επιστραφούν. Τα παρακάτω αποδεικτικά θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφη επεξήγηση, στα Αγγλικά, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν επιστράφηκε το έντυπο I-94W, καθώς και από περίληψη του συνόλου των μετακινήσεων και δραστηριοτήτων του ταξιδιώτη μετά την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ.

  • Την αυθεντική κάρτα επιβίβασης που χρησιμοποίησες κατά την αναχώρησή σου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό ή άλλες περιοχές όπου ταξίδεψες με το αυτοκίνητο μετά την επίσκεψή σου στις ΗΠΑ.
  • Φωτοτυπίες ολόκληρου του διαβατηρίου σου, όπου θα φαίνονται καθαρά τα στοιχεία του διαβατηρίου καθώς και οι σφραγίδες εισόδου - εξόδου κατά τη διάρκεια των επισκέψεών σου στις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες.
  • Εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών όπου θα φαίνεται ο μισθός / τα έσοδά σου κατά τη χρονική περίοδο που επέστρεψες από τις ΗΠΑ, εντός της χρονικής περιόδου όπως αυτή είχε οριστεί από την άδεια παραμονής σου στις ΗΠΑ.
  • Στοιχεία και κινήσεις τραπεζικού λογαριασμού / πιστωτικών καρτών που αποδεικνύουν ότι έκανες συναλλαγές εκτός των ΗΠΑ μετά την επίσκεψή σου στις ΗΠΑ.
  • Παρουσιολόγια σχολής που αποδεικνύουν ότι παρακολουθούσες μαθήματα εκτός ΗΠΑ μετά τη χρονική περίοδο που υποστηρίζεις ότι αναχώρησες από τις ΗΠΑ.

Τι γίνεται στην περίπτωση που εισέλθω στις ΗΠΑ από το Μεξικό;

Οι ίδιοι κανόνες και οι ίδιες διαδικασίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω εφαρμόζονται στους VWP ταξιδιώτες που εισέρχονται μέσω ξηράς στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Εν Κατακλείδι

Όσοι ταξιδιώτες είναι υπήκοοι χωρών που συμμετέχουν στο VWP πρόγραμμα και επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις ΗΠΑ μέσω ξηράς από τα Καναδικά ή Μεξικανικά σύνορα, δε χρειάζεται να κάνουν αίτηση για ESTA. Ωστόσο, εάν έχουν εγκεκριμένη αίτηση ESTA, αυτό θα επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου που εφαρμόζει η CBP στα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως τα έντυπα I-94W είναι σαφώς πιο χρονοβόρα και περίπλοκα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σαφώς προτιμότερο για τους VWP επιλέξιμους ταξιδιώτες να κάνουν αίτηση για ESTA από το να συμπληρώνουν χειρόγραφα το έντυπο I-94W στα σύνορα. Έτσι, το ταξιδιωτικό πλάνο γίνεται πιο ομαλό και η μετάβαση στις ΗΠΑ γρηγορότερη.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA