Βίζα για Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια ΗΠΑ

Δημοσίευσε: Aug 12, 2019, Επεξεργασμένο: Jul 25, 2019 | Ετικέτες: ESTA, ΗΠΑ Visa

Βίζα για Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια ΗΠΑ

Εισαγωγή

Όποιον και να ρωτήσετε που να έχει επισκεφθεί την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, θα σας προτείνει να επισκεφθείτε την περίφημη Γκόλντεν Γκέιτ Γέφυρα (Golden Gate Bridge) και τις θρυλικές Φυλακές του Αλκατράζ. Φυσικά, αυτή η πανέμορφη πόλη των 870.000 χιλιάδων κατοίκων που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση 50 τετραγωνικών μιλίων στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, είναι πολλά περισσότερα απ΄ αυτά τα δυο αξιοθέατα. Ο συγκεκριμένος ταξιδιωτικός οδηγός θα σας προσφέρει μια καλύτερη εικόνα για το τι μπορείτε να κάνετε και να δείτε. Για να ανακαλύψετε τα πολλά όμορφα ‘μυστικά’ αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας πόλης απαιτείται να έχετε εγκριμένη αίτηση ESTA ή τη σχετική βίζα.

ESTA ή Αμερικανική Βίζα για Σαν Φρανσίσκο;

Αν και για τους περισσότερους υπηκόους ξένων χωρών απαιτείται η έκδοση έγκυρης βίζας για να μπορέσουν να επισκεφθούν το Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο για υπηκόους ορισμένων χωρών δεν απαιτείται η έκδοση βίζας. Πρόκειται για τις 38 χώρες που συμμετέχουν στο Visa Waiver Πρόγραμμα, γνωστό και ως VWP (Πρόγραμμα απαλλαγής από υποχρέωση θεώρησης βίζας). Οι υπήκοοι αυτών των 38 χωρών μπορούν να επισκεφθούν το Σαν Φρανσίσκο χωρίς βίζα, αρκεί να μη μείνουν για περισσότερες από 90 μέρες και ο σκοπός του ταξιδιού τους να είναι επιχειρηματικός (αρκεί να μην υπάρξει αμοιβή) ή τουριστικός. Ωστόσο, για λόγους εθνικής ασφάλειας, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Department of Homeland Security, γνωστό και ως DHS) απαιτεί απ’ όσους ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ να κάνουν αίτηση, η οποία φυσικά θα πρέπει να εγκριθεί από μια online διαδικασία εξουσιοδότησης, γνωστή ως ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης). Η λίστα των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αναρτηθεί online από το DHS.

Η διαφορά μεταξύ ESTA και βίζας

Η υπηρεσία ESTA δεν είναι βίζα. Πρόκειται για μια online υπηρεσία ασφαλείας που δίνει τη δυνατότητα σε αιτούντες χωρών που συμμετέχουν στο VWP πρόγραμμα να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν online, κατόπιν πληρωμής, τη σχετική φόρμα αίτησης ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν Αμερικανική βίζα. Μόλις ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει online την φόρμα αίτησης, το σύστημα θα τσεκάρει αυτόματα εάν δικαιούται να συμμετέχει. Εάν η αίτηση ESTA εγκριθεί, ισχύει για δύο χρόνια από την ημερομηνία έγκρισης ή έως ότου λήξει το διαβατήριο, όποιο από τα δύο έρθει πρώτο. Να σημειωθεί οτι η υπηρεσία ESTA επιβεβαιώνει το δικαίωμα του κατόχου της εγκεκριμένης αίτησης να εισέλθει εντός των ΗΠΑ μέσω του Visa Waiver Προγράμματος μόνο για τουριστικούς ή επιχειρηματικούς (αμισθί) λόγους, όπως πχ. για την παρακολούθηση ενός επιχειρηματικού συνεδρίου ή business meeting. Όλες οι άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με επί πληρωμή εργασία, ακαδημαϊκές σπουδές, γάμο ή μετανάστευση, απαιτούν την έκδοση της ανάλογης βίζας η οποία μπορεί να εκδοθεί από το Αμερικανικό Προξενείο ή την Αμερικανική Πρεσβεία. Ακόμα και στην περίπτωση του τουρισμού, είναι σημαντική η διαφορά μεταξύ ESTA και βίζα. Για παράδειγμα, μια βίζα επισκέπτη μπορεί να παραταθεί και πέραν της αρχικής προβλεπόμενης περιόδου, ενώ μια τέτοια παράταση δεν είναι δυνατή στο Visa Waiver Πρόγραμμα. Για όσους επισκέπτες έχουν βίζα, δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση για ESTA. Τέλος, να σημειωθεί πως για όσους δεν είναι σίγουροι για πόσο θα θέλουν να κάτσουν ή για το τι θα κάνουν εν τέλει, είναι προτιμότερο να κάνουν αίτηση έκδοσης βίζας για Σαν Φρανσίσκο παρά να κάνουν αίτηση για ESTA, καθώς η δεύτερη έχει περισσότερους περιορισμούς από την πρώτη.

Κουλτούρα

Το Σαν Φρανσίσκο έχει συνδεθεί άρρηκτα με το περίφημο κίνημα των Χίπις, την επανάσταση των λουλουδιών, τον ελεύθερο έρωτα, τη ψυχεδελική ροκ μουσική, και την ελευθερία στη χρήση ναρκωτικών, κυρίως τη δεκαετία του ‘70. Πολλά σημεία της πόλης δηλώνουν εκφραστικά αυτή την πολύχρωμη κουλτούρα της απελευθέρωσης. Στις μέρες μας, η πολιτισμική ταυτότητα του Σαν Φρανσίσκο συνδέεται κυρίως με high-tech start-up εταιρείες, την περίφημη Silicon Valley, την φαντασμαγορική και τεράστια Τσάινα Τάουν, τις άπειρες γαστρονομικές προτάσεις με κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο, την επιβλητική ιστορική αρχιτεκτονική, το ρομαντικό τραμ, καθώς και πολλά πολλά ακόμα τουριστικά αξιοθέατα.

Φτάνοντας στο Σαν Φρανσίσκο:

Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και μια απευθείας πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο διαρκεί περίπου 11 ώρες. Πολλοί απ’ όσους αποφασίζουν να επισκεφθούν το Σαν Φρανσίσκο για τις διακοπές τους (ο μέσος όρος διακοπών είναι περίπου δυο εβδομάδες) επιλέγουν να επισκεφθούν δυο-τρία μέρη στο ενδιάμεσο για ολιγοήμερη επίσκεψη.

Η πόλη βρίσκεται 13 μίλια από το αεροδρόμιο και συνδέεται με γρήγορη προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή που τερματίζει στο τερματικό διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου. Επίσης, οι μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο μπορούν να γίνουν με τα λεωφορεία που έχουν πολλά από τα ξενοδοχεία ή με ταξί.

Βγαίνοντας στο Σαν Φρανσίσκο:

Όπου κι αν επιλέξετε να μείνετε στην πόλη, το να βγείτε και να περάσετε καταπληκτικά είναι εύκολο. Για να μετακινηθείτε γρήγορα, συνιστούμε να επιλέξετε είτε ταξί ή το γρήγορο τρένο της πόλης. Επίσης, τα λεωφορεία της πόλης αποτελούν μια οικονομική επιλογή, ενώ και τα δρομολόγιά τους είναι τακτικά και εξυπηρετούν όλη την πόλη. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να επισκεφθείτε τους περίφημους λόφους του Σαν Φρανσίσκο, τότε επιβάλλεται να επιβιβαστείτε στο διάσημο και πολύ ρομαντικό τραμ.

Ποια αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο ξεχωρίζουν:

Ως ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου, η διάσημη Γκόλντεν Γκέιτ Γέφυρα (Golden Gate Bridge) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και διασημότερα τουριστικά αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο. Αν και μπορείτε να περάσετε τη γέφυρα με ταξί, ωστόσο θα σας συνιστούσαμε να περάσετε τη γέφυρα είτε με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Με συνολικό μήκος 1,7 μίλια, η γέφυρα εντυπωσιάζει τόσο με το μέγεθος όσο και με την περιπλοκότητα της μηχανικής και αξίζει να αφιερώσετε χρόνο ώστε να αντιληφθείτε το μεγαλείο και την μοναδική ομορφιά της.

Φυσικά, κανένα ταξίδι στο Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι πλήρες και ολοκληρωμένο εάν δεν επισκεφθείτε τις διάσημες φυλακές του Αλκατράζ. Για τους πιο τολμηρούς, συνιστούμε να κλείσετε θέση σε κάποια από τις νυχτερινές περιηγήσεις του νησιού και των φυλακών, όπου ‘ζωντανεύουν’ τα φαντάσματα του παρελθόντος με ιδιαιτέρως περιγραφικό τρόπο.

Στα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα του Σαν Φρανσίσκο συγκαταλέγεται και η περίφημη προβλήτα 39, γνωστή ως PIER 39, στην περιοχή Fisherman’s Wharf επί της Παραλιακής Οδού. Δυο επίπεδα με ειδυλιακή θέα του ωκεανού και με τους θαλάσσιους λέοντες να λιάζονται σε κάποιο από τα νησάκια, γαληνεύουν τους επισκέπτες. Στην προβλήτα υπάρχει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, πολλά εστιατόρια και καφέ-μπαρ, ένα τεράστιο ενυδρείο, κλπ. Το τέλειο μέρος για να περάσετε ένα αξέχαστο απόγευμα και βράδυ.

Άλλο ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το μεγάλο πάρκο των 1.000 στρεμμάτων, Crissy Field. Βρίσκεται κοντά στη γέφυρα και στη μεγάλη του έκταση θα βρείτε μια μεγάλη παραλία, εστιατόρια, και προβλήτες ψαρέματος που αποτελούν δημοφιλές σημείο συνάντησης για όσους ντόπιους επιθυμούν να χαλαρώσουν ψαρεύοντας, περπατώντας, κάνοντας τζόκινγκ, ή βγαίνοντας βόλτα με φίλους, οικογένεια, ή τον σκύλο τους.

Αξίζει να σημειωθεί οτι στο Σαν Φρανσίσκο υπάρχει μια ιδιαιτέρως μεγάλη και ελκυστική Τσαϊνατάουν με υπέροχη ατμόσφαιρα που θυμίζει Κίνα, πολλά κτίρια κτισμένα παραδοσιακά, και φυσικά πλήθος από κινεζικά εστιατόρια και μαγαζάκια.

Για τους λάτρεις των γκράφιτι και της τέχνης του δρόμου, συνιστούμε να κλείσουν θέση στην περιήγηση Mission Street Tour. Η τέλεια ευκαιρία να δείτε από κοντά δυο οικοδομικά τετράγωνα γεμάτα από ζωγραφισμένους τοίχους και κτίρια, πραγματικά αριστουργήματα. Είναι μακράν ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα όσον αφορά τη τέχνη του graffiti.

Η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια (California Academy of Sciences) εξιτάρει την περιέργεια και το ενδιαφέρον όλων των ηλικιών. Με μεγάλο μουσείο φυσικής ιστορίας, ενυδρείο, πλανητάριο, και μια ολόκληρη αποικία πιγκουίνων, το μέρος αυτό είναι γεμάτο από ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.

Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται πολλές μέρες για να επισκεφθεί κανείς μόλις λίγα από τα εκατοντάδες αξιοθέατα που προσφέρει τόσο απλόχερα η πόλη του Σαν Φρανσίσκο. Βεβαίως, κάπου στο ενδιάμεσο θα πρέπει να μάθει κανείς πού μπορεί να φάει καλά.

Γεύμα και δείπνο στο Σαν Φρανσίσκο:

Αν και τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν καλές επιλογές για φαγητό, είναι πάντα καλό να δοκιμάσετε κι εκτός ξενοδοχείου τι έχει να προσφέρει γαστρονομικά η πόλη στους επισκέπτες της. Για λαχταριστά σάντουιτς και ένα γρήγορο διάλειμμα για φαγητό, προτείνουμε το “Ike’s Place” στη συνοικία Κάστρο (Castro). Το “Sam’s Anchor Cafe” στη συνοικία Τιμπουρόν (Tiburon) φημίζεται για τις brunch προτάσεις, τα λαχταριστά μπέργκερ, και τα υπέροχα θαλασσινά του. Για τους λάτρεις των αυγών, προτείνουμε το “Mama’s” στην Πλατεία Ουάσινγκτον (Washington Square), το οποίο φημίζεται για τις πεντανόστιμες αυγόφετες, τις ομελέτες, τα benedict’s, αλλά και για το πικάντικο ιταλικό λουκάνικο. Από την άλλη, στο κτίριο Φέρρυ (Ferry Building) θα βρείτε πολλές γαστρονομικές επιλογές που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Για τους ρομαντικούς και τους λάτρεις της ισπανικής κουζίνας, προτείνουμε ένα ρομαντικό δείπνο στο διάσημο “Coqueta”. Ο συνδυασμός παραδοσιακής ισπανικής κουζίνας και υπέροχης θέας με ηλιοβασίλεμα είναι απλά ακαταμάχητος.

Από την άλλη, το “Nob Hill Cafe” ειδικεύεται στην ιταλική κουζίνα και αρχίζει να γεμίζει με κόσμο από τις πέντε το απόγευμα.

Για τους χορτοφάγους και vegans, το “Gracias Madre” σερβίρει μεγάλη ποικιλία από πεντανόστιμες vegan γαστρονομικές δημιουργίες με πολλές επιρροές από τη μεξικανική κουζίνα.

Εν Κατακλείδι

Παρόλο που τα θεματικά πάρκα της Φλόριντα αποτελούν τουριστικούς μαγνήτες για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, μια επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο για λίγες ή περισσότερες μέρες σίγουρα θα σας μαγέψει. Είναι μια πόλη με ιδιαίτερη, μοναδική πολιτισμική ταυτότητα όπου συνυπάρχει το παλιό με το μοντέρνο. Έχει πλούσια ιστορία, πανέμορφη αρχιτεκτονική, φανταστική παραθαλάσσια θέση, ενώ προσφέρει πλήθος από εξαιρετικές προτάσεις γαστρονομικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Το Σαν Φρανσίσκο αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τα ‘μυστικά’ μιας από τις ομορφότερες αμερικανικές πόλεις.

Αν κατέχετε διαβατήριο από χώρα απαλλαγής από την βίζα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία ή άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης και επιθυμείτε να αποκτήσετε ESTA για λόγους τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατρικούς ή διέλευσης, ξεκινήστε την αίτησή σας, διαφορετικά επισκεφτείτε την ενότητα Συχνές Ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για την ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA