Ηλεκτρονική Βίζα για τις ΗΠΑ

Δημοσίευσε: May 19, 2019, Επεξεργασμένο: Nov 09, 2019 | Ετικέτες: Εφαρμογή ESTA, Επιλεξιμότητα ESTA, Visa ΗΠΑ

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν σε ξένους υπηκόους, που επιθυμούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας. Η μόνη μορφή ‘ηλεκτρονικής εξουσιοδοτημένης έγκρισης’ για ταξίδια προς τις ΗΠΑ είναι το ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για Ταξίδια). Επομένως, δεν υπάρχει ηλεκτρονική ταξιδιωτική βίζα προς τις ΗΠΑ παρά μόνο το ESTA. Να σημειωθεί οτι το ESTA αποτελεί απλώς ηλεκτρονική απαλλαγή από την θεώρηση βίζας (visa waiver). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς, επιχειρηματικούς (αμισθί) σκοπούς ή για όσους επιθυμούν απλά να περάσουν μέσω των ΗΠΑ προς άλλο προορισμό (transit). Δικαίωμα για συμμετοχή στο ESTA έχουν όσοι ξένοι υπήκοοι έχουν διαβατήριο κάποιας από τις 39 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα visa waiver. Κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε τις 39 αυτές χώρες: https://official-esta.gr/visa-waiver-program/. Όσοι ταξιδιώτες δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ESTA μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτρονική έγκριση για να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του διαβατηρίου και άλλα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί στη φόρμα αίτησης θα προωθηθούν ηλεκτρονικά στα συστήματα CBP (Customs and Border Protection, δλδ. στα Τελωνεία και τις Αρχές Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ) και θα αποθηκευθούν στα πληροφοριακά συστήματα όλων των σημείων εισόδου στις ΗΠΑ.

Ο σκοπός του ESTA είναι να βοηθήσει τις Τελωνειακές και Συνοριακές Αρχές να αξιολογήσουν τον κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ πριν το ταξίδι του. Το πρόγραμμα ESTA προσφέρει ολοκληρωμένη εικόνα και προφίλ για τον κάθε ταξιδιώτη και επιτρέπει στις Αρχές να εντοπίζουν άτομα που αποτελούν ή ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται και απορρίπτονται (ή συλλαμβάνονται, όπου κριθεί αναγκαίο) πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο ή πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ. Η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ESTA γίνεται ηλεκτρονικά όλο το 24ωρο. Ο ιστότοπος μέσω του οποίου γίνονται οι αιτήσεις για ESTA σπάνια αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ως επί το πλείστον είναι πάντα προσβάσιμος και λειτουργικός. Οι αποφάσεις για την έγκριση στο ESTA λαμβάνονται εντός περίπου 60 δευτερολέπτων από την ώρα υποβολής της αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται είτε απευθείας στον ιστότοπο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). Με άλλα λόγια, το ESTA μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πραγματική ηλεκτρονική ταξιδιωτική έγκριση προς τις ΗΠΑ. Δεν απαιτεί την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων και δεν περιλαμβάνει αργή γραφειοκρατία ούτε την έκδοση εγγράφων για την έγκριση ή όχι της αίτησης.

Είναι απίθανο να προβούν οι ΗΠΑ σε έκδοση ηλεκτρονικής βίζα για δημοφιλείς τύπους βίζα, όπως η τουριστική βίζα (B-2 Tourist Visa), η επιχειρηματική βίζα (B-1 Business Visa) ή η βίζα διέλευσης (C-1 Transit Visa), καθώς για την έκδοση ενός απ’ αυτούς τους τύπους βίζα απαιτείται συνέντευξη στην Πρεσβεία και ενδελεχείς έλεγχοι και διασταυρώσεις. Αν και αυτό μπορεί να είναι άβολο και χρονοβόρο για ταξιδιώτες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση ESTA, ωστόσο υπάρχει λόγος που υπάρχουν τόσοι τύποι βίζα. Το σύστημα ESTA παρέχει τα απολύτως απαραίτητα για όσους ταξιδιώτες επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ για τουρισμό ή για επιχειρηματικούς σκοπούς, χωρίς όμως τα εξτρά προνόμια που απορρέουν από την έκδοση κανονικής βίζα. Με αυτό το τρόπο, οι Τελωνειακές και Συνοριακές Αρχές των ΗΠΑ μπορούν να κατηγοριοποιήσουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα όσους επισκέπτονται τις ΗΠΑ και να εστιάσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στην αξιολόγηση, παρακολούθηση, και αντιμετώπιση ταξιδιωτών που αποτελούν ή ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή που δεν τηρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα.

Μερίδιο

FacebookTwitterYoutube

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA (Electronic System for Travel Authorization - Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας) είναι μια υποχρεωτική άδεια ταξιδιού για ταξιδιώτες οι οποίοι επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε διά Θαλάσσης ή Αέρος για λόγους τουρισμού, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό ή επαγγελματικής επίσκεψης για λιγότερο από 90 ημέρες.

Κάντε αίτηση για ESTA